Positieve Gezondheid gaat uit van de gedachte dat sociale, fysieke en emotionele uitdagingen bij het leven horen. Wat heb jij nodig om daar goed mee om te kunnen gaan?
Als je bovenstaande zes thema’s bekijkt, zie je direct het verschil met hoe we over het algemeen praten over een ziekte, beperking of aandoening. Door op deze manier naar jouw situatie te kijken, ontdek je samen met de zorgverlener wat er écht nodig is. Zo kan het zijn dat een gezondheidsklacht het gevolg is van een heel ander probleem. De kans dat je samen met je zorgverlener jouw unieke best passende oplossing vindt is dan ook veel groter. Elk individu is immers uniek. Wat voor jouw buurman werkt, werkt misschien niet voor jou. En jij bent jouw beste raadgever.
Positieve Gezondheid is de basis voor alle gesprekken die je met jouw zorgverleners bij EenPlus hebt. Ook bij alle zorgprogramma’s van EenPlus is Positieve Gezondheid het uitgangspunt. Dat betekent dat jij de regie houdt en dat je de tools krijgt aangereikt waarmee je echt verder komt. In het zorgprogramma Gecombineerde Leefstijlinterventie leer je bijvoorbeeld een gezondere levensstijl, waardoor je je beter voelt en de gewichtsafname meestal blijvend is. Een simpel inzicht als ‘je kunt de trap nemen tot de tweede verdieping en dan vervolgens met de lift verder naar de vijfde’ kan daarbij groot effect hebben. Dit is maar een klein voorbeeld. Waar het om gaat, is dat het advies bij jou past, maatwerk dus.
Positieve Gezondheid is steeds meer een begrip in de gezondheidszorg. Want patiënten zijn er tevreden over. In onderzoeken geven ze aan dat ze een hogere kwaliteit van zorg ervaren. Daarnaast blijkt dat de inzet van zorg effectiever is en dat kosten kunnen worden voorkomen. Stel je voor dat je van de huisarts tabletten krijgt tegen hoge bloeddruk, terwijl je eigenlijk last hebt van stress door geldzorgen. Dan ben je beter geholpen met een financiële coach en misschien heb je daarna geen medicijnen tegen hoge bloeddruk meer nodig.
Het uitgangspunt Positieve Gezondheid brengen we bij EenPlus ook in de praktijk bij innovatieve ontwikkelingen. Een mooi voorbeeld daarvan is ons zorgprogramma Domi-ster. Dat is een onderzoeksproject rondom een digitaal fotolijstje met sensor- en communicatietechnologie, waardoor zorgbehoevende senioren langer veilig thuis kunnen wonen. En ook heel belangrijk, waardoor de doelgroep makkelijker mee kan blijven doen in de maatschappij.
De zorgvraag neemt in alle sectoren toe en de zorgvraag wordt steeds complexer. Benieuwd hoe EenPlus als samenwerkingsverband van eerstelijnszorgverleners naar deze uitdaging kijkt? Lees het artikel in ons magazine op pagina 4.
In zorgprogramma’s zijn alle kennis en zorg rondom één thema gebundeld. Zo zie je bij lichamelijke of mentale klachten in één oogopslag dat de oplossing dichtbij is.