Veelgestelde vragen

Voor wie is het zorgprogramma GLI bedoeld?

De GLI is er voor gemotiveerde volwassenen met overgewicht en een verhoogd gezondheidsrisico (zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes mellitus, slaapapneu of artrose)  en voor volwassenen met obesitas (BMI vanaf 30 kg/m2).

Hoe meld ik me aan voor GLI?

Denk je dat dit zorgprogramma jou kan helpen om gewicht te verliezen zonder jojo-effect? Overleg dan met jouw huisarts of praktijkondersteuner. Hij of zij kan je dan een verwijzing geven.  

Is er een wachttijd bij GLI?

Of er een wachttijd is, hangt af van het aantal aanmeldingen. Wij doen ons best om de intake zo snel mogelijk na de verwijzing in te plannen. Dit lukt meestal binnen één maand.

Wat zijn de kosten bij GLI?

De kosten voor het GLI programma worden geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft ook geen eigen risico te betalen. Wel geldt voor deelnemers een inspanningsverplichting: deelname betekent dat je gemotiveerd de lessen bezoekt en het programma van twee jaar helemaal afmaakt.

Wat houdt het zorgprogramma GLI in?

EenPlus heeft voor het programma SLIMMER gekozen. Dit programma duurt twee jaar en bestaat uit deelprogramma’s waarin de onderwerpen voeding, beweging, slaap en stress aan de orde komen. Tijdens de deelprogramma’s zijn er individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten.

Als eerste vindt er een intake gesprek plaats waarin samen met jou gekeken wordt of het programma bij jouw verwachtingen en mogelijkheden aansluit. Na dit gesprek wordt je voor deelname aangemeld. De eerste zes maanden zijn intensief. Tijdens deze periode wordt gewerkt aan de deelprogramma’s voeding en beweging.

Het voedingsprogramma van in totaal ongeveer drie uur bestaat uit drie a vijf individuele gesprekken en één groepsbijeenkomst. Dit deelprogramma wordt door de diëtist uitgevoerd. Het beweegprogramma bestaat uit ongeveer 24 groepslessen waarin in groepsverband onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt bewogen.
Ook zal je kennis maken met het lokale sport- en beweegaanbod in Velp.  De beweegcoach van de gemeente Rheden helpt jou hierbij.

Na de eerste zes maanden volgt het deelprogramma gedragsbehoud. Dit deelprogramma bestaat uit twee individuele gesprekken en vier groepsbijeenkomsten verdeeld over 18 maanden.

De intake, individuele en groepslessen vinden plaats in het gezondheidscentrum in Velp en bij fysio Ter Horst aan de Scheldestraat in Velp.

Gecombineerde Leefstijlinterventie

In Nederland hebben bijna 3 miljoen volwassenen overgewicht en daarmee een verhoogd gezondheidsrisico. Daar kan wat aan gedaan worden. De gecombineerde leefstijlinterventie SLIMMER is een programma van EenPlus dat zich richt op het duurzaam verbeteren van de leefstijl van mensen. Deelnemers aan SLIMMER worden begeleid naar een gezonde leefstijl en daarmee langdurig gewichtsverlies.

Het programma duurt twee jaar en bestaat uit drie deelprogramma’s namelijk voeding, bewegen en gedragsbehoud. Tijdens de deelprogramma’s zijn er individuele afspraken en groepsbijeenkomsten.

De eerste zes maanden zijn intensief. Tijdens deze periode wordt gewerkt aan de deelprogramma’s voeding en bewegen. Het voedingsprogramma van ongeveer drie uur in totaal bestaat uit drie à vijf individuele gesprekken en één groepsbijeenkomst. Het beweegprogramma bestaat uit ongeveer 24 groepslessen waarbij kennisgemaakt wordt met het lokale sport- en beweegaanbod in Velp.  

Na de eerste zes maanden volgt het deelprogramma gedragsbehoud. Dit deelprogramma bestaat uit een aantal individuele gesprekken en twee groepsbijeenkomsten.

De intake, individuele en groepslessen vinden plaats in het gezondheidscentrum in Velp en bij fysiotherapiepraktijk Ter Horst aan de Scheldestraat in Velp.

Bekijk voor meer informatie over het SLIMMER programma ook deze video (bron: GGD Noord en Oost-Gelderland)

Voor jou als zorgverlener

Het is landelijk bekend dat gedurende het tweejarige traject van de GLI veel deelnemers voortijdig stoppen. Het GLI team van EenPlus is altijd in beweging en denkt voortdurend na over aanvullende programma's om het aantal uitvallers te verkleinen. Zo hebben wij voorlichtingsavonden ontwikkeld, zijn kookworkshops gehouden en heeft een leefstijlarts individuele gesprekken met deelnemers gevoerd. Deze extra aanvullingen worden waar nodig in samenwerking met Sport in Rheden en Incluzio ontwikkeld.

De deelnemers van het SLIMMER programma van EenPlus zijn voornamelijk woon achtend in Velp en Rozendaal. Maar ook deelnemers uit de omliggende dorpen zijn van harte welkom. Het enige dat wij hen niet kunnen aanbieden is gehele begeleiding naar het beweegaanbod in de eigen woonplaats.

Verwijzen naar de GLI kan via ZorgDomein, Fysio Ter Horst

"Ik kies voor een gezonder leven en GLI helpt me daarbij"

De COVID-19 infectie ging over, maar de hartritmestoornis bleef. De keuze voor een gezonder leven was voor Marjolein Meijrink het zetje dat ze nodig had om zich aan te melden voor de Gecombineerde Leefstijlinterventie. Ze vertelt over haar ervaring met GLI. Lees het hele verhaal op pagina 16 in ons magazine.

Meer informatie

Voor vragen over de inhoud van dit zorgprogramma kun je terecht bij Fysio Ter Horst.

026 - 362 06 36

Handige links

Op deze sites kunt u meer relevante informatie vinden.

nogslimmer.nl
rivm.nl

Ik wil graag meedoen!

Om aan het GLI programma mee te doen, kun je een verwijzing vragen aan je huisarts. Wil je eerst meer informatie ontvangen? Vul het formulier hiernaast in.

Bedankt voor je bericht!
We sturen je snel meer informatie.
Er ging iets niet goed, wil je het nog eens proberen?

Relevant nieuws