Veelgestelde vragen

Is er een wachttijd?

Of er een wachttijd is, hangt af van het aantal aanmeldingen. Wij doen ons best om binnen één maand een gesprek of intake te plannen.

Voor wie is Domi-ster bedoeld?

Domi-ster is voor ouderen die zelfstandig wonen en die nog langer veilig thuis willen wonen en meer contact willen met familie en vrienden. Dit onderzoek is bedoeld voor inwoners van Velp en Rozendaal.

Hoe meld ik me aan voor Domi-ster?

Om mee te kunnen doen aan het Domi-ster onderzoek kun je een e-mail sturen naar domi-ster@eenplus.nl of bellen naar het managementbureau van EenPlus (026) 361 50 07.

Wat houdt het plaatsen van een home smart fotolijstje in?

De oudere en een familielid of mantelzorger ontvangen van het onderzoeksteam een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en demonstratie van het fotolijstje. Mocht na de demonstratie het fotolijstje bevallen dan kan het fotolijstje direct geïnstalleerd worden. Hiervoor is alleen een stopcontact nodig.

Wat zijn de kosten van Domi-ster?

Er zijn geen kosten aan deelname van het Domi-ster onderzoeksproject verbonden. Dit project wordt gefinancierd door een REACT-EU subsidie ter bevordering van digitalisering van de regio Oost Nederland. Als jij en jouw familielid alle vragenlijsten invullen tijdens het onderzoek krijg je het fotolijstje na de onderzoeksperiode geschonken als dank voor de deelname aan het onderzoek. Mochten jij en jouw familielid voortijdig willen stoppen met het onderzoek, dan ontvangen we het fotolijstje wel graag terug. Je zou het fotolijstje dan wel kunnen overkopen. De toegestuurde foto’s blijven altijd jouw eigendom.

Wat betekent het voor mij dat dit een onderzoeksproject is?

Voor deelname aan dit onderzoek vragen wij de oudere en familielid of mantelzorger een aantal vragenlijsten in te vullen. Daarnaast interviewt het onderzoeksteam de oudere en familielid over de ervaringen van het gebruik van het fotolijstje.

Domi-ster

De maatschappij vergrijst in snel tempo. Intussen wordt van ouderen verwacht dat zij zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Eenzaamheid komt om de hoek kijken als een partner wegvalt of de sociale kring wordt kleiner. Eenzame ouderen zijn kwetsbaar; zij zijn minder actief en verslechteren sneller dan ouderen die een actief sociaal leven hebben. Met minder sociaal contact blijft (dreigende) verslechtering onopgemerkt waardoor de oudere ten onrechte geen zorg ontvangt en een toekomstige crisissituatie wordt gecreëerd die zowel belastend is voor de oudere als hogere zorgkosten veroorzaakt.

Domi-ster is een onderzoeksproject

Technologie biedt mogelijkheden om ouderenzorg toegankelijk te houden en te verbeteren. Ook kunnen ouderen met technologie op afstand in contact blijven met hun sociale omgeving. Samen met thuiszorgorganisatie Innoforte en Universiteit Twente was in 2022 en 2023 het onderzoeksproject ‘langer veilig thuis wonen’ opgezet om zorg op afstand bij ouderen te bevorderen. Dit werd onderzocht met behulp van een ‘Smart Home Care system’. Dit is een apparaat dat eruit ziet als een digitale fotolijst. Met behulp van ingebouwde sensor technologie en een bijbehorende app op de telefoon kunnen familie en naasten foto’s sturen en makkelijk beeldbellen. Wanneer de oudere daar behoefte aan heeft, kunnen naasten ook informatie ontvangen over de omstandigheden in de woning, zoals temperatuur en beweging bij bv valrisico of een hittegolf. Zo kan men op afstand toch een oogje in het zeil houden wanneer dat wenselijk is.

Bijzonder eenvoudig in gebruik

Het gebruik van het digitale fotolijstje is bijzonder eenvoudig voor ouderen. Men hoeft alleen te leren om de gespreks- of antwoordknop aan te klikken. Ook het installeren van het fotolijstje is eenvoudig. Het onderzoeksproject is eind 2023 afgerond. De resultaten van dit onderzoek zijn beschreven in het Domister onderzoeksrapport. Download het PDF bestand.

Het project Domi-Ster (Genus Care 2) is mede mogelijk gemaakt door de Europese unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling OP-oost in het kader van de respons van de Europese Unie op de COVID-19-pandemie.

 

Voor jou als zorgverlener

Het onderzoek is eind 2023 afgerond. Indien je vragen hebt kun je contact opnemen met het managementbureau van EenPlus 026- 361 50 07 .

Een slim systeem om langer veilig thuis te wonen

Wat lijkt op een simpel digitaal fotolijstje is eigenlijk een slim thuiszorgsysteem dat nieuwe mogelijkheden tot contact biedt en waakt over ouderen, zodat ze langer veilig thuis kunnen wonen. Lees het inspirerende verhaal op pagina 18 in ons magazine.

Meer informatie

Voor vragen over de inhoud van dit zorgprogramma kun je terecht bij het managementbureau van EenPlus.

026 361 50 07
domi-ster@eenplus.nl

Bedankt voor je bericht!
We sturen je snel meer informatie.
Er ging iets niet goed, wil je het nog eens proberen?

Relevant nieuws