Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatiezorg
Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aangedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling, gaat de pijn weer over. Pijn kan echter ook blijven bestaan. De oorzaak van de pijn is dan misschien al verdwenen maar de pijnklachten blijven bestaan. In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen last van dagelijkse pijn. Zij zien vaak veel zorgverleners, maar coördinatie van alle specialistische kennis is er niet. Daardoor kan het zijn dat deze mensen niet de meest geschikte behandeling vinden. Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor het Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatiezorg (MER) programma.
In het volgende filmpje kun je zien dat de aanpak van dit team vaak anders is dan wat je tot nu toe hebt gedaan. De aanpak van aanhoudende pijnklachten door het MER team heeft dhr. Moseley (pijn-/neurowetenschapper), bekend van het boek ‘Begrijp de pijn’, heel mooi in beeld gebracht met de film hieronder.
Het zorgprogramma Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatiezorg van EenPlus is onderdeel van een landelijk onderzoek naar behandeling van aanhoudende pijnklachten in de eerstelijn. Dit onderzoek is opgezet door zorgverzekeraars en uitgevoerd door de universiteit van Maastricht en de Hogeschool van Rotterdam. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek wordt bepaald of het programma van EenPlus standaardzorg in Nederland kan worden. Neem je deel aan dit zorgprogramma? Dan betekent dit dat je een paar keer in het traject een vragenlijst invult voor dit onderzoek.
De intake en de behandelingen vinden plaats in het gezondheidscentrum.
Voor jou als zorgverlener
Hoewel er vanuit de wetenschappelijke literatuur geen sluitend bewijs voorhanden is hoe de zorg voor mensen met (aanhoudende) pijnklachten doelmatig ingericht kan worden, is op basis van de huidige inzichten met name op het gebied van stepped care en de klinische ervaring van bij deze populatie betrokken beroepsgroepen in Nederland in 2017 de Zorgstandaard Chronische Pijn tot stand gekomen en begin 2020 opgenomen in het Kwaliteitsregister van Zorginstituut Nederland. Binnen deze zorgstandaard wordt voorgeschreven dat bij mensen met (aanhoudende) pijnklachten eerst een inventarisatie dient plaats te vinden van factoren die bijdragen aan de oorzaken voor het ontstaan dan wel het in stand houden van de pijn en vooral de hiermee gepaard gaande beperkingen in dagelijks functioneren en participatie. Deze factoren worden onderverdeeld in biomedische, psychologische en sociale factoren: het biopsychosociale model.
Wanneer we kijken naar het stepped care principe voor deze specifieke klachten is er op dit moment een multidisciplinaire behandeling in de eerstelijnszorg niet voor handen. Door middel van de MER innovatieregel wordt hierin tijdelijk voorzien. Het innovatieve van deze regel is dat hiermee de ontbrekende schakel tussen monodisciplinaire eerstelijnszorg en interdisciplinaire medische specialistische revalidatiezorg wordt opgevuld. De verwachting is dat patiënten met aanhoudende pijnklachten daarmee sneller de juiste zorg op de juiste plek krijgen tegen de juiste kosten. Door deze nieuwe vorm van zorg kan wanneer noodzakelijk in de eerstelijn een multidisciplinair traject worden aangeboden waardoor niet-doelmatige monodisciplinaire behandelingen in de eerstelijn worden vermeden en dure medische specialistische revalidatiezorg worden voorkomen.
Het MER programma van EenPlus is één van de zes landelijke pilot programma's die binnen deze tijdelijke innovatieregel vallen. In een proefperiode van drie jaar wordt onderzocht of de ontwikkelde MER programma's, het gewenste resultaat opleveren. Dat wil zeggen dat mensen beter kunnen functioneren en de zorg dichter bij huis, efficiënter en daardoor vaak ook goedkoper kan worden aangeboden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht en de Hogeschool van Rotterdam.
Begin 2023 is niet alleen een MER team in het gezondheidscentrum in Velp actief maar ook in het Medisch Centrum Loovelden in Huissen. De zorgverleners in Huissen voeren exact hetzelfde programma uit als in Velp en zijn ook onderdeel van het landelijke onderzoek. Voor beide locaties geldt dat alleen patiënten van beide huisartsengroepen voor het zorgprogramma kunnen worden aangemeld .
Verwijzen naar het MER team in Velp kan via ZorgDomein, Praktijk voor Houding en Beweging optie MER.