Veelgestelde vragen

Voor wie is het MER programma bedoeld?

Het Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatiezorg programma is voor jou als je ouder bent dan 18 jaar en als je in het dagelijkse leven niet alles kunt doen doordat je pijn hebt. Je bent daarvoor al in behandeling geweest, bijvoorbeeld bij de fysio-, ergo- of oefentherapeut en die behandeling heeft niet het gewenste resultaat. Bij aanhoudende pijnklachten kun je denken aan fibromyalgie, rug-, nek en schouderklachten. Op dit moment is dit zorgprogramma alleen beschikbaar voor patiënten van de huisartsenparktijken in Velp.

Wat houdt dit MER programma in?

Samen met de specialisten in het Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatiezorg team onderzoek je hoe de pijnklachten van invloed zijn op je dagelijks leven. Ook bepaal je wat voor jou belangrijk is voor een prettig leven. Vervolgens zoek je samen met de specialisten naar oplossingen waarmee je jouw dagelijkse dingen weer gewoon kunt doen en jouw welbevinden weer kunt vergroten. Het kan ook zijn dat jullie samen nieuwe mogelijkheden ontwikkelen.

Het hele programma bestaat uit drie onderdelen:

Intake

Tijdens de intake word je uitgebreid onderzocht op verschillende vlakken, namelijk: lichamelijk, beweeglijkheid, spierkracht en -spanning, condities, uithoudingsvermogen en emotioneel. Ook kijken we naar eerdere onderzoeken, behandelingen en gestelde diagnoses. Na de intake krijg je een persoonlijk advies. Dit kan gaan over aanpassingen in het dagelijks leven, het volgen van een cursus met uitleg over pijnklachten, het volgen van een behandeling vanuit het Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatiezorg team van het gezondheidscentrum of het volgen van een behandeling bij een andere discipline.

Behandeling

Als een behandeling door het Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatiezorg team wordt geadviseerd en je wilt dit doen, volgt een behandelperiode van ongeveer drie maanden. Tijdens deze drie maanden word je parallel behandeld door de teamleden. De behandeling wordt afgeleid van het behandelplan dat gezamenlijk met jou wordt opgesteld. Een behandeling is dus afgestemd op jouw behoeften en wensen.

Natraject

Gedurende een jaar lang na de behandeling neemt het team een aantal keren contact met je op om gezamenlijk te zorgen dat de kans op terugval zo klein mogelijk blijft.

Hoe meld ik me aan?

Overleg met jouw huisarts of dit zorgprogramma iets voor jou is. Hij of zij kan je dan een verwijzing hiervoor geven. Verwijzen kan via ZorgDomein, Praktijk voor Houding en Beweging optie MER.

Is er een wachttijd?

Of er een wachttijd is, hangt af van het aantal aanmeldingen. Wij doen ons best om binnen één maand een gesprek of intake te plannen.

Wat zijn de kosten van het MER programma?

Het MER programma wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico moet wel betaald worden. Of je voor het MER programma ook het eigen risico moet betalen, is afhankelijk van eventuele zorg die je al dit kalenderjaar ontvangen hebt.  

Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatiezorg

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aangedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling, gaat de pijn weer over. Pijn kan echter ook blijven bestaan. De oorzaak van de pijn is dan misschien al verdwenen maar de pijnklachten blijven bestaan. In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen last van dagelijkse pijn. Zij zien vaak veel zorgverleners, maar coördinatie van alle specialistische kennis is er niet. Daardoor kan het zijn dat deze mensen niet de meest geschikte behandeling vinden. Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor het Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatiezorg (MER) programma.

In het volgende filmpje kun je zien dat de aanpak van dit team vaak anders is dan wat je tot nu toe hebt gedaan. De aanpak van aanhoudende pijnklachten door het MER team heeft dhr. Moseley (pijn-/neurowetenschapper), bekend van het boek ‘Begrijp de pijn’, heel mooi in beeld gebracht met de film hieronder.

Het zorgprogramma Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatiezorg van EenPlus is een innovatief programma dat samen met Menzis is ontwikkeld. Het programma vormt de schakel tussen monodisciplinaire eerstelijnszorg en interdisciplinaire medische specialistische revalidatiezorg.

Voor jou als zorgverlener

Hoewel er vanuit de wetenschappelijke literatuur geen sluitend bewijs voorhanden is hoe de zorg voor mensen met (aanhoudende) pijnklachten doelmatig ingericht kan worden, is op basis van de huidige inzichten met name op het gebied van stepped care en de klinische ervaring van bij deze populatie betrokken beroepsgroepen in Nederland in 2017 de Zorgstandaard Chronische Pijn tot stand gekomen en begin 2020 opgenomen in het Kwaliteitsregister van Zorginstituut Nederland. Binnen deze zorgstandaard wordt voorgeschreven dat bij mensen met (aanhoudende) pijnklachten eerst een inventarisatie dient plaats te vinden van factoren die bijdragen aan de oorzaken voor het ontstaan dan wel het in stand houden van de pijn en vooral de hiermee gepaard gaande beperkingen in dagelijks functioneren en participatie. Deze factoren worden onderverdeeld in biomedische, psychologische en sociale factoren: het biopsychosociale model.  

Wanneer we kijken naar het stepped care principe voor deze specifieke klachten is er op dit moment een multidisciplinaire behandeling in de eerstelijnszorg niet voor handen. Het MER programma van EenPlus is bedoeld als ontbrekende schakel tussen monodisciplinaire eerstelijnszorg en interdisciplinaire medische specialistische revalidatiezorg. De verwachting is dat patiënten met aanhoudende pijnklachten daarmee sneller de juiste zorg op de juiste plek krijgen tegen de juiste kosten. Door deze nieuwe vorm van zorg kan wanneer noodzakelijk in de eerstelijn een multidisciplinair traject worden aangeboden waardoor niet-doelmatige monodisciplinaire behandelingen in de eerstelijn worden vermeden en dure medische specialistische revalidatiezorg worden voorkomen.

Verwijzen naar het MER team in Velp kan via ZorgDomein, Praktijk voor Houding en Beweging optie MER. De intake en de behandelingen vinden plaats in het gezondheidscentrum.

Ik voelde me elke dag moe en ik wilde van de pijn af

Na tien jaar pijnklachten was Joyce Flipsen ten einde raad. De oplossingen die ze tot dan toe had geprobeerd, hadden geen effect gehad. Met de vraag ‘wat nu?’ ging ze naar de huisarts. Die verwees haar door naar de MER. Haar verhaal lees je op pagina 10 van ons magazine.

Meer informatie

Voor vragen over de inhoud van dit zorgprogramma kun je terecht bij psychosomatisch oefentherapeut Jacqueline van Baars.

026 361 98 08
mer@eenplus.nl

Handige links

Op deze sites kunt u meer relevante informatie vinden.

pijnalliantieinnederland.nl
pijnpatientennaar1stem.nl

Ik wil graag meedoen!

Om het MER programma te kunnen volgen, moet je eerst een verwijzing vragen aan je huisarts. Vul het formulier hier in als je eerst meer informatie wilt ontvangen.

Bedankt voor je bericht!
We sturen je snel meer informatie.
Er ging iets niet goed, wil je het nog eens proberen?

Relevant nieuws