« terug naar vorige pagina

Genus Care 2; Minder eenzaamheid en langer veilig thuis wonen

Minder eenzaamheid en langer veilig thuis wonen 

Gezondheidscentrum Velp is samen met de thuiszorgorganisatie Innoforte en Universiteit Twente een groot onderzoeksproject gestart om ‘langer veilig thuis wonen’ en zorg op afstand bij ouderen te bevorderen. Dit wordt onderzocht met behulp van een ‘Home Smart Care system’. Dit is een apparaat dat eruit ziet als een digitale fotolijst waarin 7 sensoren verwerkt zijn.  Ook kun je beveiligd beeldbellen en foto’s en berichten sturen via een gekoppelde app op je smartphone.

Veel van het familiecontact vindt tegenwoordig digitaal plaats. Voor ouderen die niet (meer) handig zijn met een smartphone of tablet kan het leiden tot gevoelens van eenzaamheid terwijl de contactwens vaak groot is. Het gebruik van het digitale fotolijstje is bijzonder eenvoudig en de oudere hoeft alleen te leren om de gespreksknop op te nemen. Het is nog veiliger en simpeler dan een vergelijkbare tablet voor ouderen zoals Compaan.

Als u wilt deelnemen aan het onderzoek wordt er gratis en in goed overleg een Home Smart Care fotolijst bij uw familielid geplaatst.

 

 • Veilig en simpel beeldbellen met familie en vrienden via een app.
 • Plus 7 sensoren om langer veilig thuis te wonen
  • beweging
  • luchtkwaliteit (rook, CO2 en gas)
  • licht (zijn de gordijnen open)
  • dag/nachtritme
  • temperatuur
  • geluid

Vaak gestelde vragen:

 1. Wat houdt deelnemen aan het onderzoek van de Universiteit Twente in?
  Voor deelname aan dit onderzoek vragen wij u een aantal vragenlijsten in te vullen en een mondeling interview houden met uw oudere familielid over jullie ervaringen met het gebruik van het fotolijst en de app.
 2. Wat houdt het plaatsen van een home smart fotolijstje in?
  U en uw familielid ontvangen een uitnodiging voor een kennismakinggesprek en demonstratie van het fotolijstje. Mocht het fotolijstje bevallen dan kan deze direct geïnstalleerd worden. Hiervoor is enkel een stopcontact nodig.
 3. Waarom ontvangen wij een gratis digitaal fotolijstje? Zitten er andere kosten aan verbonden?
  Nee, er zijn geen kosten aan deelname aan het onderzoekproject verbonden. Dit project wordt gefinancierd door een REACT-EU subsidie ter bevordering van digitalisering van de regio Oost Nederland. Als u en uw familielid alle vragenlijsten invullen ten tijde van het project wordt het fotolijstje na de onderzoeksperiode geschonken aan uw familielid als dank voor de deelname aan het onderzoek. Mocht u of uw familielid voortijdig willen stoppen met het onderzoek willen we graag het fotolijstje terug of kan het overgekocht worden. De toegestuurde foto’s blijven altijd eigendom van uw familielid.

Wilt u meer informatie?

U kunt een e-mail sturen naar domi-ster@eenplus.nl of bellen naar (026) 361 50 07.

 

Het project Genus Care 2 is mede mogelijk gemaakt door de Europese unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling OP-oost in het kader van de respons van de Europese Unie op de COVID-19-pandemie.